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Ref. N. 116/12 
 
 
 
Reply to ESMA’s consultation on draft technical standards on the Regulation 
(EU) xxxx/2012 of the European Parliament and of the Council on short selling 
and certain aspects of credit default swaps. 
 
Assogestioni is grateful for the opportunity to comment on ESMA’s consultation on 
draft technical standards on the Regulation on short selling and certain aspects of 
credit default swaps.  
 
Here below  Assogestioni replies to the consultation documents.  
 
In general, we agree with the draft technical standard and related issues discussed 
in the consultation, but we have few considerations on some specific questions.  
 
In particular, we support a homogeneous definition across legislations of the rules 
for short selling and certain aspects of credit default swaps to ensure greater 
coordination and consistency between Member States. Further, we agree with the 
approach of explaining in detail the agreements, arrangements and measures to 
adequately ensure availability for settlement pursuant to article 12 and 13 of the 
Regulation. We welcome also with favor the proposal of having only one standard 
form for the purpose for notifying to relevant competent authority or public short 
positions, in order to minimize cost of implementation of this Regulation.   
 
Q4: Do you agree with the proposed list of third parties which may be parties 
to the arrangements or measures and the criteria proposed by ESMA that they 
should fulfill? 
In general we agree, but it is not clear if an investment company that managed 
funds could be considered as “a third party”.  
 
Q9 In relation to the approach suggested for liquid shares, do you consider it 
appropriate to use the MiFID definition of liquid shares? Do you think ESMA 
should consider different approaches to determine the reasonable expectation 
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test for liquid and illiquid shares? If not, can you provide indications as to the 
criteria to consider to de-fine liquid shares or to take into account the liquidity 
of the shares in these circum-stances? Is securities lending activity an 
additional factor to consider when determining liquidity of a share?  
We agree with the approach suggested for liquid share, and more in general, with 
the support of an homogeneous definition across legislations over short selling, 
MiFID and others.   
 
Q13: Do you agree with the proposed way to identify natural and legal persons, 
including the contact information details?  
We agree with the proposal, but, without prejudice to forthcoming consultation 
papers, we suggest providing additional guidance on the information to be given in 
the notification form for an investment company that has to notify the Authority 
about different net short positions on the same equity issuers. It could be possible 
that an investment company should make more than one notification on the same 
equity issuers when these are the results from each individual decision-making 
center (where is confirmed the orientation expressed in the CESR Guidelines 
10/453); for example when an investment company manages a fund and 
discretionary portfolio mandate or different funds. We ask to clarify if in these 
situations it could be possible to integrate the field identifier “position holder: full 
name [...]” with an indication, for example, of the name of the fund or with a generic 
reference or these positions should be managed with the field identifier “comment”. 
 
It should also be clarified how these circumstances should be managed when 
different short positions on the same equity issuers, coming from the same 
investment companies, are to be disclosed to the public.  
 
Q15: Do you have any comments on the proposed way to identify the issuer in 
relation to which the relevant net short position is held, including how to use 
the ISIN code in this matter?  
Regard the ISIN code that is proposed to be used to identify the issuer, we prefer 
not to use the ISIN code of the share class first admitted to trading. We support 
indeed the use of an alternative one as of the concept of “the main class”. We 
consider that the ISIN code of the share class first admitted to trading could be 
unknown. Where this information should be used, we suggest integrating the MiFID 
database providing also this attribute to facilitate the fulfilling of the notification 
form between Member States. 
 
In order to identify the sovereign issuers, we suggest integrating the notification 
form with a specific field identifier that indicates a specific code for each type of 
sovereign issuers, as defined in art. 2(1)(i) of Regulation. The notification of this 
information would allow the investment companies and the notified competent 
authority to conduct simple checks on the accuracy of the calculation of the 
position, avoiding possible confusion stemming from the use of the simple name of 
the issuers. 
 
Lastly, we suggest including in the table 1 of Annex 1 (the list of field for 
notification purpose) also the field identifier “Cancellation date”. 
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Q17: Do you agree that the additional information as described above should 
be provided?  
We agree, but without prejudice to forthcoming consultation papers, we suggest 
providing a definition of the field “Position holder” and “Reporting person”. We 
suggest to clarify the information to be provided in the notification scheme in order 
to better highlight, where it is possible, the distinction between who is obliged to 
make the notification (person considered to own a financial instrument for the 
purposes of the definition of short sale), from the third party submitting the 
notification on position holder’s behalf and from the “real” owner of the securities; 
in particular, where is confirmed the orientation expressed in the CESR Guidelines 
10/453, in the case of non-discretionary portfolio management, the positions could 
be calculated at the level of each customer, which will also be responsible for any 
communications. 
 
Q19: Do you agree that information on the central websites should at least 
include data as provided in Annex 1 of the draft implementing standard 
presented in appendix to this consultation paper?  
We agree, but also please refer to answer of Q. 13. 
 
We suggest emending art. 2 (b) to avoid the wrong interpretation that the 
information on net short positions in shares should be disclosed to the public and 
posted on a central website only when it exceeds the relevant publication threshold. 
Indeed the notification should be made also when the position reaches or falls 
below a relevant publication threshold.   
 
Article 2  Means by which information may be disclosed to the public  
[...] 
b. allowing users to identify and sort out the net short positions in a share published 
on the web site that, at the time of accessing the web site, exceed reach or fall 
below the relevant publication threshold;   
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