
 

 

 

ASSOGESTIONI’S REPLY TO ESMA’s CONSULTATION PAPER ON 

GUIDELINES ON CERTAIN ASPECTS OF THE MiFID II REMUNERATION 

REQUIREMENTS 

 

Q1: Do you agree that career progression is likely to have an impact on fixed remuneration 

and that, consequently, firms should define appropriate criteria to align the interests of the 

relevant persons or the firms and that of the clients in respect of all types of remuneration 

(not just in respect of variable remuneration)? Please also state the reasons for your 

answer.  

<ESMA_QUESTION_CPMC_1> 

No, we disagree. It is important to underline that such a proposal does not find a match in 

the other sectorial disciplines, such as the discipline of the asset managers. In this specific 

regard, it is reminded that on the basis of the Guidelines on the subject of remuneration 

policies pursuant to the UCITS and AIFMD directives, the sectorial discipline applies to all the 

staff employed by the asset manager even when involved in the provision of investment 

services and activities. However, compliance with any applicable rules in relation to the 

provision of ancillary services pursuant to art. 6(3) of the UCITS Directive and 6(4) of the 

AIFMD must be kept ensured, including those rules referred to by Directive 2014/65/EU (so-

called MiFID II) and by the 2013 Guidelines (ESMA/2013/606), that are revised in this 

consultation document. Therefore, such a proposal which also involves the fixed part of the 

remuneration would apply only in relation to the relevant personnel of the asset manager 

involved in the provision of ancillary services, thus creating an unlevel playing field with the 

personnel of the manager not concerned. 

Furthermore, given that career progression certainly has an impact on fixed remuneration 

and that it must not be used in order to circumvent the regulations on remuneration and 

incentive policies and practices, it is important to point out that fixed remuneration is 

characterized, in each case, to have a stable and irrevocable nature and to be determined and 

paid on the basis of pre-established and non-discretionary criteria - such as, in particular, the 

levels of professional experience and responsibility - which do not create incentives to take 

risks and do not depend from the performance of the company. Variable remuneration, on 

the other hand, is that part of the remuneration whose recognition or payment may change 

in relation to performance objectives or other parameters, and it is for this reason that it is 

addressed, in all the sectorial disciplines, by specific functional rules to allow compliance with 

capitalization levels and avoid excessive risk-taking. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_1> 
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Q2: Do you agree with the suggested approach on career progression? Please also state the 

reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_2> 

See the answer above. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_2> 

 

Q3: Do you agree that, to align the interests of relevant persons or the firms with the 

interests of clients on a long term basis, firms should consider the possibility to adjust 

remuneration previously awarded through the use of ex-post adjustment criteria in their 

remuneration policies and practices (such as clawbacks and malus)? Please also state the 

reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_3> 

Yes, there is general agreement on the introduction of ex post adjustment mechanisms 

(malus and claw back) in relation to the variable component of the remuneration, also in line 

with the provisions of the other sectorial regulations. Some doubts arise in relation to the 

proposal which does not limit the application of the ex-post adjustment mechanisms to 

relevant persons who have been directly engaged in misconduct, but also extends it to 

relevant persons whose responsibilities and roles include the areas in which the relevant 

events have crystallized, provided that such relevant persons have an impact, directly or 

indirectly, on the investment and ancillary services provided or on the business behavior of 

the company. In other words, there are doubts about the possibility that the adjustment 

mechanisms can, depending on the relevant event, be applied not only individually but also - 

by taking into due consideration the aforementioned “indirect” involvement - collectively. 

This would lead to an imputation of responsibility that would come regardless of the 

assessment of the subjective element of responsibility. Therefore, Assogestioni requests to 

limit its scope exclusively to the person who implement the misconduct. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_3> 

 

Q4: Do you agree with the suggested approach on ex-post adjustment criteria? Please also 

state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_4> 

See the answer above. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_4> 
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Q5: Do you agree with the added focus and suggested approach on the remuneration 

policies and practices for control functions and members of the management body or senior 

management? Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_5> 

Yes, we agree. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_5> 

 

Q6: Do you believe that guideline 1 should be further amended and/or supplemented? 

Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_6> 

Yes. Assogestioni has some doubts in relation to some examples of good practice identified 

in guideline no. 37 and, in particular, to the example which, in the case of “with no investment 

term” investments, the remuneration is deferred for a number of years or until the product 

is paid. The adoption of such a practice would, in fact, lead to an “indefinite” deferral and, in 

some cases, even beyond the duration of the employment relationship of the staff concerned 

with the intermediary. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_6> 

 

Q7: Do you agree that the remuneration policy should not only be reviewed on a periodic 

basis but also upon the occurrence of certain ad hoc events as described in new general 

guideline 2? Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_7> 

With regard to the review of the remuneration policy, Assogestioni asks to provide that the 

remuneration policy should not be reviewed on the occasion of any significant change to the 

activities or structure of the company, but on a periodic basis, at least annually and this in line 

with what already envisaged within the sectorial disciplines, including that one of the asset 

managers. Assogestioni also asks to clarify the hypotheses that are to be considered as a 

“significant change” of the business or the structure of the company. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_7> 

 

Q8: Do you agree that the persons involved in the design, monitoring and review of the 

remuneration policies and practices should have access to all relevant documents and 

information to understand the background to and decisions that led to such remuneration 

policies and procedures? Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_8> 
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In general, Assogestioni agrees with the basic principle according to which the process of 

definition, monitoring and review of the remuneration policies and practices satisfies the 

principles of transparency and clarity towards all the parties involved. However, as regards 

more specifically the involvement of the persons in the definition, monitoring and review of 

remuneration policies and practices and the access for the persons to all the related 

documentation, Assogestioni believes that the respective competences of the functions 

concerned must be taken into account.  

<ESMA_QUESTION_CPMC_8> 

 

Q9: Do you believe that guideline 2 should be further amended and/or supplemented? 

Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_9> 

No  

<ESMA_QUESTION_CPMC_9> 

 

Q10: Do you agree with the amendments made to guideline 3? Please also state the reasons 

for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_10> 

Yes, we agree. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_10> 

 

Q11: Do you believe that guideline 3 should be further amended and/or supplemented? 

Please also state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_11> 

Yes. In relation to what is reported as an example of good practice in par. 51, it is important 

to underline that generally the relationship between intermediary and advisor, between 

intermediary and client and between client and advisor is a continuous relationship over time. 

Therefore, Assogestioni believes that the qualitative verification referred to in the 

aforementioned par. 51, can be done at any time and not necessarily “shortly after” the 

completion of a sale. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_11> 
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Q12: Do you agree with the deletion of Section V.III. of the 2013 guidelines? Please also 

state the reasons for your answer. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_12> 

Yes, we agree, considering that, in the context of MiFID II the rules on remuneration policies 

provide for specific level 1 and 2 requirements which therefore justify the supervisory 

authorities to implement specific supervisory actions on this subject. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_12> 

 

Q13: Do you agree with the arguments set out in the cost-benefit analysis in Annex IV? Do 

you think that other items should be factored into the cost-benefit analysis and if so, for 

what reasons? 

<ESMA_QUESTION_CPMC_13> 

Yes, we agree. 

<ESMA_QUESTION_CPMC_13> 


