
 
 
 

 

 

Milan, 30th  May 2014 
 

ESMA 
European Securities and  
Market Authority 
103 rue de Grenelle 
75345 Paris 
 

 
Our ref. 240/14 
 
 
Consultation paper on draft Regulatory Technical Standards on major 
shareholdings and indicative list of financial instruments subject to notification 
requirements under the revised Transparency Directive (ESMA/2014/300) 
 
Assogestioni(1) is grateful for the opportunity to respond to ESMA’s Consultation for 
draft Regulatory Technical Standards on major shareholdings under the revised 
Transparency Directive. 
 
We support the use of RTS to harmonize as possible the implementation of the 
revised Directive and the adoption of proportionate standards in order to deliver the 
desired level of transparency avoiding the imposition of undue costs on market 
participants. To this aim, we suggest amending the proposal on the calculation of 
voting rights in case of financial instruments referenced to a index usually used by 
asset management industry, with specific regards to managed UCITS, to obtain 
economic exposure to the underlying, rather than to obtain control of or influence 
the company.  
 
Our specific responses to the consultation’s questions are set out below.   
 
 
Q9: Do you agree with the proposal that financial instruments referenced to a 
basket or index will be subject to notification requirements laid down in Article 
13(1a)(a) when the relevant securities represent 1 % or more of voting rights in 
the underlying issuer or 20 % or more of the value of the securities in the 
basket/index or both of the above?  
 
We are, in general, in favour of ESMA’s proposal regarding calculation of voting 
rights in the case of financial instruments referenced to a basket of shares or an 
index. The consultation paper confirms that the intention of these two thresholds is 

                                           
 
 
1 Assogestioni is the trade body for Italian asset management industry and represents the interest of 
members who currently manage in UCITSs, AIFs and discretionary mandates assets around € 1,4 
trillion.  
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to “guarantee that only relevant disclosures are required, resulting in a small 
number of notifications per year and thus minimising compliance costs for 
investors.”  
 
While supporting this intention, we also consider that, in order to achieve it, the 
required disclosure should be provided in those cases in which the relevant 
securities represent 1% or more of voting rights in the basket only (and not in the 
index) or 20% or more of the value of the securities in the basket/index or both, as 
is currently the case in some European countries. The condition that, at least, one of 
the thresholds is met will ensure that only relevant disclosure is provided and, as 
ESMA notes, their existence in a number of Member States will permit to achieve the 
required outcome without placing undue compliance costs on investors. 
 
In practice, the proposal should exempt financial derivatives on indices usually used 
by the asset management industry, with specific reference to managed UCITS, where 
the economic position is taken on the specific market the index refers to for an 
efficient portfolio management and not used to build significant positions in a 
single underlying security. Such disclosure could lead to meaningless notification 
without creating an enhanced transparency in the market.  
 
Therefore, we suggest a change in the wording of article 4(1), in the way as follows: 
“Voting rights in the case of a financial instrument subject to notification 
requirements laid down in Article 13(1) and which is referenced to a basket of 
shares or an index shall be calculated on the basis of the weight of the share in the 
basket or index and if at least one of the following conditions apply: a) the shares in 
the basket or index represent 1 % or more of voting rights attached to shares of the 
specific issuer; or (b) shares in the basket or index represent 20 % or more of the 
value of the securities in the basket or index.”  
 
If our understanding on the method of calculation on 1% threshold is wrong, and, 
thus, the reference to “index” also requires the calculation of synthetic equities 
position in well diversified indices with a look through approach for all EU traded 
securities on a regulated market (these synthetic positions should be then 
aggregated with the others, to determine whether the 5% threshold is reached), it 
should be then carefully considered if the expected benefits from the proposed 
requirements would outweigh the costs (please also refer to Q11). 
 
Furthermore, as regards the 20% threshold of the value of the securities in the 
indices, it should be also clarified if a temporary breach of the 20% limit for capped 
indices requires an aggregation of such synthetic positions with the others 
assumed. In fact, as a result of the financial markets, the 20% limit may be exceeded 
passively and temporarily (i.e. until the next re-balancing date of the index). In that 
case, we deem that such breach is not connected to the avoidance of notification 
and therefore should be acceptable.  
 
Q10: Are there any other thresholds we should consider?  
Where ESMA requests, for the 1% threshold a look-through approach for the method 
of calculation in case of financial instruments referenced to an index (please refer to 
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Q9), we suggest to consider a higher threshold in order to avoid unburden costs on 
investors and diminish an excessive disclosure of positions. In the current national 
regime, the combination of a 2% exemptions threshold on cash-settled derivates and 
a 10% notification threshold for long positions has, in general, avoided meaningless 
notifications. 
 
Q11: Please estimate the number of disclosures you would have to make per 
year should the above mentioned thresholds be adopted. Please also provide an 
estimate of the compliance costs associated with the disclosure (please 
distinguish between one-off and on-going costs).  
Where ESMA requests, for the 1% threshold, a look-through approach for the method 
of calculation in case of financial instruments referenced to an index (please refer to 
Q9), investors, and not only asset managers, would incur in recurrent costs, as they 
are supposed to purchase both the daily components and the weights in the index 
from the index provider. At the moment, the majority of market indices publish their 
constituents together with their respective weightings, free of charge, after each 
rebalancing and not on daily basis. Furthermore, costs could arise from adapting the 
IT procedures required to manage information. In addition, there would be recurrent 
costs for the running and management of the necessary procedures and for staff 
training.  
 
Q12: Do you agree that a financial instrument referenced to a series of baskets 
which are under the thresholds individually but would exceed the thresholds if 
added and totalled should not be disclosed on an aggregated basis?  
We agree that the aggregation of holdings in this instance should not be performed. 
ESMA’s justification for this position is correct in that it would not be cost effective 
to build a stake by  obtaining small positions in different baskets before 
aggregating them. Moreover, we would also suggest to include a reference to 
indices in article 4(2), as it currently only refers to baskets. The proposal is as 
follows: “By derogation from paragraph 1, financial instruments referencing a 
series of baskets or indices which are individually under the thresholds mentioned 
in paragraph 1 but would exceed the thresholds if added and totaled are not subject 
to notification requirements.”  
 
Q13: Do you agree that our proposal for the method of determining delta will 
prevent circumvention of notification rules and excessive disclosure of 
positions? If not, please explain. 
We appreciate the proposed approach that allows investors to use generally 
accepted industry standard pricing models to calculate voting rights in the case of 
financial instruments which are exclusively cash-settled. As CRD IV entities and 
management firms, also asset managers have already in place models to calculate 
delta  (CESR/10-788 and Regulation (EU) n. 231/2013). We also agree that the 
proposed approach will prevent circumvention of notification rules without requiring 
excessive disclosure of positions.  
 
Q14: Do you agree with the proposed concept of “generally accepted standard 
pricing model”? 
Yes, we agree with the proposed concept. 
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We hope that our observations will be of help and remain at your disposal for any 
clarification on the comments made in this response. 
 
Yours sincerely 
 
 
 

The Director General 

 


